Groene vs. grijze Stroom: Wat kost het nu echt?

Bij Samensterker merken we dat er nog veel misverstanden rondzweven over het kostenplaatje van hernieuwbare energie. Veel mensen lijken overtuigd dat stroom afkomstig van zonnepanelen, watercentrales en windturbines veel duurder is dan wanneer de energie opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals aardolie en gas. Dat hoeft echter niet zo te zijn, zeker niet met een groepsaankoop, waarbij je als massa echt druk kan zetten op je energiecontracten (en -installaties).

Groene vs. grijze Stroom: Wat kost het nu echt?

Een veelgestelde vraag bij samensterker is of groene stroom (of hernieuwbare energie) duurder is dan stroom opgewekt met traditionele energiebronnen (zogenaamde grijze stroom). Om mogelijke misverstanden de wereld (of toch Vlaanderen) uit te helpen, vergelijken we de twee energiebronnen met elkaar.

Kostenvergelijking: Hernieuwbare energie vs. fossiele brandstoffen

Er heerst nog steeds een wijdverspreide misvatting dat groene stroom duurder is dan grijze stroom. Dit idee komt voort uit de hogere kosten van hernieuwbare energie in het verleden. De technologie voor de productie van groene stroom is de afgelopen jaren echter sterk verbeterd, wat heeft geleid tot een aanzienlijke daling in de kosten.

Hernieuwbare energie is niet duurder

Ook het VREG bevestigd die dalende trend in de kosten van hernieuwbare energie: "Groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn. Veel groene stroom productie is al gesubsidieerd, en vergt geen hogere prijs dan een grijs contract."

Volgens de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) hoeft groene stroom zeker niet duurder te zijn. Veel groene stroomproductie is gesubsidieerd en vergt geen hogere prijs dan een grijs contract. Dit betekent dat je als consument vaak niet meer betaalt voor groene stroom dan voor grijze stroom.

Groepsaankopen helpen energiekosten te drukken

Bij SamenSterker maken we gebruik van groepsaankopen om de kosten voor groene stroom nog verder te verlagen. Door samen in te tekenen, kunnen we scherpe tarieven bedingen bij leveranciers, waardoor groene stroom voor iedereen betaalbaar wordt. Dankzij onze meest recente groepsaankoop 'Groene stroom en Gas', bespaarden onze deelnemers gemiddeld €200 op hun energiefactuur.

Verborgen kosten van fossiele brandstoffen

Hoewel grijze stroom op het eerste gezicht goedkoper lijkt (in sommige landen krijgt de fossiele industrie namelijk nog subsidies om de aankoopprijs kunstmatig laag te houden), zijn er veel verborgen en onvoorspelbare kosten die vaak over het hoofd worden gezien. Zo gaan fossiele brandstoffen gepaard met langetermijnkosten die relateren aan klimaat en milieu. Daarnaast investeert de EU ook stevig in hernieuwbare energie, en heeft ze plannen om fossiele brandstoffen zwaarder te belasten. De langetermijnsvisie met groene stroom ziet er dus heel wat 'rooskleuriger' uit.

Conclusie: Groene energie is niet duurder dan grijze stroom

De keuze tussen hernieuwbare energie en grijze stroom gaat om meer dan alleen de bron van energie. Het gaat ook over de impact op je energiefactuur, je levensstijl en de planeet. Bij SamenSterker geloven we dat groepsaankopen een van de sleutels zijn om hernieuwbare alternatieven betaalbaar te maken en te houden voor iedereen.

We helpen je graag met je overstap naar groene stroom en/of een andere leverancier. Heb je nog vragen of wil je meer weten over groene energie? Stuur ons een berichtje. We staan altijd klaar om je te helpen!